Een ijzeren hekwerk is een ideaal hekwerk als je een stevige omheining zoekt voor bijvoorbeeld de tuin, een huis of een bedrijfspand. Het kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat buitenstaanders niet zomaar je tuin inlopen. Een ijzeren hekwerk kan ook een wat zwaarder geschut aan. Zo zie je ijzeren hekwerken ook vaak ten behoeve van de veiligheid. Ijzer is bij een hoge temperatuur goed te verwarmen en te vormen. Er zijn dan ook veel verschillende ijzeren hekwerken verkrijgbaar.

IJzeren hekwerk in verschillende vormen

IJzeren hekwerken zijn er in allerlei vormen. Zo heb je bijvoorbeeld een hekwerk met spijlen, een sierhekwerk of een gaashekwerk gemaakt van ijzer. Een spijlenhekwerk of gaashekwerk wordt vaak ingezet als er een stevig hekwerk nodig is. Deze hekken zorgen ervoor dat buitenstaanders niet binnenkomen. Vaak schrikt het buitenstaanders al af als ze deze hekken zien. Een sierhekwerk is ook stevig, maar het doel is voornamelijk om er mooi uit te zien. Een sierhekwerk is dan ook vaak te zien als omheining van een voortuin. Doordat de hekwerken van ijzer gemaakt zijn, gaan deze heel lang mee.

Maten van een ijzeren hekwerk

IJzeren hekwerken zijn er in allerlei maten en hoogtes. Veel hekwerkbedrijven bieden ijzeren hekwerken in allerlei formaten aan. Sommige bedrijven kopen dit bij een groothandel in en andere hekwerkbedrijven vervaardigen het ijzeren hekwerk zelf. Daarnaast kunnen zij vaak goed adviseren wat wel en niet mag of wat ervoor nodig is om een bepaald hek ergens te plaatsen. Een ijzeren hekwerk mag bijvoorbeeld voor de tuin niet hoger dan 2 meter zijn, mits er een vergunning voor is. Ook kunnen bedrijven die zelf het hekwerk vervaardigen ervoor zorgen dat er aan de wensen van de klant wordt voldaan.

Weinig onderhoud nodig

Over het algemeen is er weinig onderhoud nodig bij een ijzeren hekwerk. Het materiaal is immers zeer stevig. Als het ijzer geverfd is vergt het iets meer onderhoud en zal het om de zoveel tijd opnieuw geschilderd moeten worden. Mocht het ijzeren hekwerk een veiligheidsfunctie hebben, is het aan te raden deze met regelmaat door een hekwerkbedrijf te laten controleren op kwaliteit en eventuele schade. Dit is ook bij wet verplicht. Laat je eventueel adviseren door een hekwerkbedrijf of spreek af dat je om de zoveel tijd een check voor de ijzeren hekwerken wilt krijgen.