Een paardenstal is een ruimte waarin het paard voor een groot deel leeft, eet en slaapt. Soms bestaat een paardenstal uit een ruimte voor één paard. Dit wordt vaak een paardenbox genoemd. Maar het kan ook zo zijn dat een paardenstal uit meerdere ruimtes voor paarden bestaat. Zo zijn er stallen met meer dan 20 paarden. Ze hebben dus wel allemaal hun eigen ruimte. Dit is belangrijk voor paarden. Bij wet moet de minimale afmeting voor een paardenstal voor één paard 3 x 3 meter zijn. Vaak wordt er wel, mits de ruimte dat toelaat, voor een grotere ruimte gekozen voor het paard. Het is beter voor de paarden als ze meer ruimte hebben om wat rond te lopen, te liggen en te eten. Ook zorgt een grotere ruimte voor een betere ventilatie.

Inrichting van de paardenstal

Een paardenstal heeft vaak een betonnen ondergrond. Hier worden dan houtkrullen, vlas of stro overheen gegooid om het comfortabeler te maken voor het paard. In de stal moet je ook een drinkbak, ruif en voederbak hebben. Zo kan het paard op elk gewenst moment wat eten of drinken. Let wel goed op waar je de bakken plaatst. Zo is het beter dat je de ruif wat lager hangt, zodat het paard niet met zijn nek hoeft te strekken om het hooi eruit te eten. Ook is het van belang om de voeder- en drinkbak wat lager te hangen. Of zet deze eventueel op de grond als daar voldoende ruimte voor is.

Binnen-buiten situatie en de paardenstal

Soms komt het voor dat een paard bijna niet uit de stal komt, omdat daar simpelweg geen ruimte voor is buiten. Het kan zijn dat je geen weiland tot je beschikking hebt. Ook kan het zijn dat de eigenaar wat minder tijd heeft om met het paard buiten de stal te lopen of te rennen. Dan is het des te belangrijker om te zorgen voor voldoende leefruimte voor het paard. Ook is het dan belangrijk dat de stal een goede ventilatie heeft. Er moet genoeg frisse lucht kunnen circuleren. Paarden zijn sociale dieren. Het is dus van belang om te zorgen dat het paard contact kan maken met of andere paarden of mensen. Zo zijn er stallen die voor een deel open zijn waardoor het contact mogelijk is.